Čuvati identitet u dijaspori – BiH Islamski centar u Pennsilvaniji

Priredio: Hasan Hasić

“Džemat pri BiH Islamskom centru u Pennsylvaniji (Harrisburg) jedna je od zajednica koje okupljaju Bošnjake tog podneblja. Vrijedno čuvajući i poštujući ono što jesu, te svjesni vremena i mjesta u kome žive, realizirajući svoje vjerske i kulturne aktivnosti, uspostavljali su i kvalitetne odnose sa komšijama, članovima drugih zajednica”.

Svijet koji je postao globalno selo, i u kojem, i pored fenomena „globalne kulture“, narodi ipak nastoje istaknuti svoje pripadnosti, odnosno svoj ukupni identitet, sigurno je da omogućava i mnogo više načina za upoznavanje drugog i drugačijeg. Neupitno je da su razlike, u svijetu mogućnosti da ih se upozna u najboljem svjetlu, neprocjenjivo bogatstvo. Ali, i to je put želje, volje i truda, a svakako i nade u to da će takvi, pozitivni primjeri učiniti naše zajednice ugodnijim mjestom života.

Imigracijski putevi, usljed agresije na Bosnu  Hercegovinu i loše socio-ekonomske prilike, Bošnjake se odveli i preko Atlantskog okeana, u SAD, gdje i danas, još uvijek čuvajući svoj identitet, žive i rade, brineći o svojoj kulturi i vjeri. Džemat pri BiH Islamskom centru u Pennsylvaniji (Harrisburg) jedna je od zajednica koje okupljaju Bošnjake tog podneblja.

Vrijedno čuvajući i poštujući ono što jesu, te svjesni vremena i mjesta u kome žive, realizirajući svoje vjerske i kulturne aktivnosti, uspostavljali su i kvalitetne odnose sa komšijama, članovima drugih zajednica. Jedan od posljednjh, bio je i susret sa članovima zajednice Druge prezbiterijanske crkve. Povodom ranijih poziva na dane otvorenih vrata, iftare, otvorenje džamije, itd., 14. januara ove godine, zajednica Druge prezbiterijanske crkve u prostorijama svoga sjedišta ugostila je džemat ove bošnjačke zajednice, u znak zahvalnosti za njihovo ranije iskazano gostoprimstvo. Pozvani su imali priliku prisutvovati činu bogoslužja, te učestvovati u činu „lomljenju kruha“, kao simbolu zajedništva.  Imam džemata BiH Islamskog centra u Pennsilvaniji, Džemal ef. Crnkić, tom prilikom održao je i predavanje na temu „Islam i Isa (Isus)“. Druženje se nastavilo i uz prigodan zajednički ručak.

Kontakt sa drugim zajednicama, džemat ovog Centra je održavao i ranije. West Shore Rotary Club, organizacija je koja okuplja ljude iz različitih branši, promoviše humani rad i ističe važnost etičkih principa, a prliku da ih ugoste Centar je imao početkom januara ove godine, tom prilikom predstavivši rad Centra, govoreći o islamu, te upoznavši se i sa radom organizacije West Shore Rotary Club. Zanmljivo je istaći da su članovi ove organizacije, prije 20 godina, boravili i u Bosni i Hercegovini, učestvujući u pomoći djeci koja su preživjela traume u toku agresije na našu zemlju.

Ranije, u protekloj godini, u oktobru, BiH Islamski Centar u Pennsilvaniji ugostio je i studente Gettysburg koledža, odnosno u novembru, i studente Central Penn koledža. Također, imam džemata, Džemal ef. Crnkić u toku septembra i oktobra 2017., održao je ciklus predavanja pod nazivom „Uvod u islam“, u Memorijalnoj biblioteci Bosler (Carlisle). Učesnici kursa su imali priliku da se upoznaju sa osnovama islama, razviju svoje razumijevanje osnovnih stvari: pet stubova islama, karakteristike muslimanske religije, muslimanske kulture i društvenog života.  Nastavak kursa je u toku, s ciljem omogućavanja učesnicima šireg uvida u religiju islama, kroz teme poput: Islam u Americi, Islamski obredi, praznici i razumijevanje namaza.

Lijepe priče iz bošnjačkih džemata u dijaspori, Islamske zajednice u BiH, nastavljaju pristizati. Međureligijski i dijalog kultura priče su koje oni promoviraju. Čuvati vlastite vrijednosti, i obazirući se na drugog i drugačije, put je učenja, našeg prvog imperativa, što vodi suživotu i miru. Tome se i odgajamo u našoj vjeri.