KO SE TO BUNI BEZ NAS?!

Starovjekovne kineske dinastije su se žestoko usprotivile američkoj politici na Bliskom istoku.

To je tačno, koliko je tačna i današnja informacija u članku objavljenom na portalu The Bosnia Times: POBUNA NA FINU Studenti pišu peticiju jer ne razumiju katoličko-teološki jezik akademika Hafizovića (naslov donosimo u formi kako i stoji u članku – neispravno napisan).

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu je najprestižnija je institucija visokoškolskog islamskog obrazavanja  u Jugoistočnoj Evropi. Fakultet poštuje sva prava zagarantovana zakonima o visokom obrazovanju na kantonalnom, federalnom i državnom nivou, te stoga studenti, uz obaveze koje su im zakonom donešene, imaju i mogućnosti da ostvare svoja prava, uključujući i svaki vid studentskog bunta koji se odnosi na nastavno-obrazovni proces.

Članak sadrži (dez)informaciju o tome da studenti pišu peticiju protiv profesora akaida Rešida Hafizovića, zbog toga što, kako se navodi u članku: ne razumiju  njegova predavanja koja predaje na neobičnom i njima nerazumljivom vokabularu punom katoličko-hrvatskih termina, te kao posljedicu toga članak navodi da je njih 66-oropalo na ispitu, od 72 studenta koliko ih je upisano na prvu godinu.

Obzirom da se na gore navedenoj informaciji temelji tekst članka objavljenog na TBT, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka kao poznavaoc ukupne atmosfere među studentima, i kao neko ko kreira studentsku stvarnost, ovim putem odbacuje navedene tvrdnje, i osuđuje način na koji su iznesene iste, kao i sam čin narušavanja ugleda studenata i profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Pitanja nastavno-obrazovnog procesa se rješavaju unutar Fakulteta.

Prestižnosti Fakulteta doprinosi i činjenica da je akademsko osoblje FIN-a svoje diplomske, postidiplomske studije i stručna usavršavanja sticalo na univerzitetima širom svijeta, što dakako doprinosi dinamičnosti u razvoju nastavno-obrazovnog procesa na Fakultetu, čime su studenti u prilici da upoznaju različite poglede na stvarnost religijskog i društvenog života, i time razviju svoje kritičko mišljenje.

Studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, nakon diplomiranja, ali i za vrijeme studija, preuzimaju obaveze imama, muallima, hatiba, vaiza, i druge uloge kojima postaju odgovorni za moralno-edukacijsko napredovanje zajednice u kojoj žive, čime se izlažu potrebi lokalnih muslimana s ciljem obrazovanja i odgoja istih u različitim sferama, posebno, vjerskog života. Vremenom, oni postaju glavne reference u vjerskom životu lokalnih muslimana, reference prije bilo koje knjige – ljudi koji će se susreti sa mnoštvom pitanja i dilema koje zaokupljaju muslimanskog čovjeka naše sredine. Iz tih razloga stepen pripreme za takve situacije treba dosegnuti visok nivo pripravnosti.

 

Pa gdje je pobuna na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu o kojoj pišete, anonimni?

 

P.S: Pozivamo vas na sutrašnju promociju publikacije “FAKULTET ISLAMSKIH NAUKA UNIVERZITETA U SARAJEVU 1977-2017”, koja će se održati u velikom atriju Fakulteta. Upoznajte nas i naših 40 godina.

 

Dočekat će vas studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

 

 

Predsjednik: Harun Pajić

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu