Genocid u Srebrenici: 23. godišnjica i ukop 35 žrtava genocida

Priredio: Ajdin Halilić


„I reci im: Kada bi more bilo tinta da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo se pomogli još jednim sličnim.“ Kur′an

“I reci im danas ovdje u Potočarima, sine moj, reci im, kada bi Drina, i Sava, i Una, i Neretva bile tinta da se opiše moj bol i muka, moja patnja i moje razočarenje u vas, presahle bi i rijeke bosanske prije nego što bi se moj bol opisao, prije nego što biste vi moju patnju dokučili, prije nego što biste me uvjerili da hoćete da uklonite tragove genocida protiv mog naroda i da omugućite da se vratim svom domu bez straha za moj život, vjeru, slobodu, imetak i čast. I reci im, sine moj, jer, vi ste mene izdali, jer vi ste mene ostavili, jer vi meni niste dali da se branim, jer vi mene niste odbranili od genocida zato što sam Bošnjak musliman.”

(bivši reisu-l-ulema Mustafa-ef. Cerić, Srebrenica, 2012. god.)

Na današnji dan 11. jula 2018. obilježava se 23. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Tog 11. jula kulminiralo je zlo koje se širilo nevinom zemljom bosanskom, zlo koje je otelo na hiljade života tokom genocida u Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Foči, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, zlo koje je odnijelo na hiljade nevinih života u Sarajevu, Mostaru, Tuzli. Tog 11. jula 1995. zločinci iz reda bosanskih Srba, predvođeni ratnim zločincem Ratkom Mladićem, a uz prešutno odobrenje snaga UN-a, ubili su približno 8372 nevinih Bošnjaka.

Danas je u Potočarima ukopano 35 nevinih žrtava srebreničkog genocida. Najmlađa žrtva je Vesid Ibrić, koji sa samo 16 godina bi ubijen od zločinačke ruke. Do sada je identificirano je oko 6930 žrtava, a u samom kompleksu Memorijalnog centra, sa današnjim danom, ukopano 6610 žrtava, a za ostalima se još traga.

Genocid u Srebrenici potvrđen je pred domaćim i međunarodnim sudovima. Haški tribunal je u šest presuda ustanovio da se u Srebrenici dogodio genocid. Do sad je izrečeno blizu 750 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici. Svi veći čelnici Republike Srpske i njezine vojske koji su bili akteri genocida u Srebrenici. Osuđeni su pred domaćim i međunarodnim sudovima, ali i sada su u toku neki sudski postupci vezani za genocid u Srebrenici. Među osuđenicima su i Radovan Karadžić, tadašnji predsjednik Republike Srpske, i Ratko Mladić, glavni komadant VRS.