Profesor Mirzet Hamzić o književnosti kao stvarnosti

Priredila: Medina Hadžić

Fotografija: Abid Mujkić


Druženje sa Mirzetom Hamzićem, profesorom bosanskog jezika i književnosti u Gazi Husrev-begovoj medresi, započeto je u 18:00h u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.  Svoje izlaganje, profesor je započeo citirajući Dževada Karahasana kako bi nas doveo do boljeg razmišljanja o samoj temi: „…Književnost ne donosi moć, ne štiti od jakih zvukova i nije upotrebljiva na sudu, ne uklanja bol iz ruke i ne popravlja auto. Kratko rečeno, književnost je potpuno beskorisna i neupotrebljiva.“

U daljem izlaganju osvrnuo se na historiju književnosti od Gilgameša do savremenih romana, gdje je uporedio likove i zbivanja tih djela sa slikom svijeta kroz koju je čovječantsvo  prošlo i prolazi i sada. Smatra da tzv. suštinski užas svijeta možemo uočiti već u djelu Kafke, Proces, gdje imamo primjer toga da čovjek ne mora biti kriv da bi bio ubijen. Zatim tu je pisac George Orwell koji je došao s ciljem da iskaže stanje koje je, kako profesor opisuje: „Neću samo da te ubijem, nego da sam potvrdiš da ne postojiš“.

Pri kraju svog izlaganja osvrnuo se ukratko i na komercijalizaciju savremene književnosti, ukazujući na to da nije svaka knjiga koja nam se nudi nužno književnost. Većina prodaje knjige koje im ‘idu’, ne obazirući se na to šta je književnost. Stoga, mi moramo da pazimo prilikom izbora knjige, jer kako profesor kaže: „Svaka knjiga koja je došla do našeg uha bez našeg napora nije književnost“.

Ukazao je da postoji rješenje za sve pa i za stanje književnosti, jer, književnost je toliko ozbiljna i upozorava nas na nova iskustva. Dakle, izlaz postoji, ali je individualan, prema njegovim riječima: „Knjiga nije ona knjiga koja nam dođe, nego je knjiga ona knjiga kojoj mi dođemo“.

Svoje izlaganje završio je, dalo bi se reći simbolično, citirajući književnika sa početka večeri, Dževada Karahasana: „I može nešto još mnogo važnije, što može jedino ona (književnost): podsjetiti Vas da nekad poraz može biti bolji od pobjede, čak i korisniji od nje. Ne vodi Vas književnost, doduše, do uspjeha, ali Vas uči da neuspjeh koji ste uistinu pojmili može hiti bolji i korisniji od uspjeha koji Vas je stigao izvana. Ne uklanja književnost bol iz ruke, ali podsjeća koliko je lijepo, dobro i važno imati ruku sposobnu da osjeća bol, jer je bol neotuđiva osobina života. I tako dalje, i tako dalje.“

Zahvaljujemo se profesoru na posjeti našem Fakultetu te na ukazivanju prave vrijednosti književnosti i njene neodvojivosti od stvarnosti ovog svijeta.