Studijsko putovanje u Kakanj i Visoko (25.04.2019.)

Priredio: Muharem Salkica


U ponedjeljak, 25.04.2019. godine, studenti Fakulteta islamskih nauka imali su studijsko putovanje u okviru predmeta Praktikum.
U okviru ovog putovanja studenti su posjetili Glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kakanj, Sulejman ef. Čelikovića i medresu Osman ef. Redžović u Visokom.

Glavni imam je sa studentima podijelio svoju životnu priču kako bi, prikazujući svoje aktivnosti, pokazao kako treba da izgleda život jednog imama. Nakon toga studentima se obratio Ermin ef. Zahirović, jedan od imama MIZ Kakanj, koji je studentima govorio o inovacijama prilikom održavanja nastave u mektebu.

Sljedeća destinacija studenata bili su Ponijeri gdje je domaćin također bio Sulejman ef. Čeliković. Tu je studentima predstavljen novi projekat Medžlisa islamske zajednice Kakanj, a podne-namaz posjetioci su obavili u novoizgrađenom mesdžidu.

Posljednja destinacija ovog studijskog putovanja bila je medresa Osman ef. Redžović gdje je profesore i studente dočekao direkor Medrese, prof. Dženan Handžić. Pored njega, studentima se obratio i bivši, penzionisani direktor Medrese, prof. Džemal Salihspahić. Nakon kratkih predavanja direktor je studente proveo kroz kompleks medrese pokazujući šta je urađeno po pitanju infrastrukture, a predstavio je i planove za budućnost. Ovo je ujedno predstavljalo i kraj ovog studijskog putovanja kroz koje su studente vodili prof. dr. Mustafa Hasani i dr. Senad Ćeman.