Hutba: Promjenimo naše stanje boljim stanjem

Piše: Admir Džafić

Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu Uzvišenom, Gospodaru vidljivog i nevidljivog, utočištu duša naših i najmilostivijem Stvoritelju. U Njega se uzdamo i od Njega pomoć tražimo i svjedočimo da nikome osim Njemu ibadet ne činimo.

Salavat i selam donosimo na našeg dragog Poslanika,a.s., uzora u svakom dobru. Ličnost koju će ovaj svijet pamtiti do Sudnjega dana, Muhammeda s.a.v.s., a salavate i selame donosimo i na njegovu čestitu, plemenitu porodicu, na njegove ashabe, tabi’ine, naše poštovane šehide, drage nam i jedine domovine i na sve muslimane do Sudnjega dana.

Draga i poštovana braćo, cijenjeni džemate:

 Kako na početku hutbe proučih ajet: ‘’Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje, da pouku primite, On vas savjetuje.’’  (En-Nahl, 90), koji govori o stanju u kojem se mi nalazimo danas. Ako pogledamo situaciju u kojoj se naše društvo nalazi, lahko je uočiti odsustvo primjene poruka iz ovoga ajeta. Svi mi, draga braćo, svjedočimo brojnim nepravdama, nasilju i zločinima, koji se nalaze u našem društvu. Svjedoci smo svih negativnih pojava gdje se imenica, odnosno prisvojni atribut, koji treba da bude najljepši ukras svakog vjernika, a posebno nas muslimana – moral, prodao za ovodunjalučku korist. Naše društvo stagnira i tone sve dublje i dublje, jer moralnih granica je malo, a tu dragocjenu osobinu koju bismo svi trebali posjedovati, zamijenila su korupcija, mito, nepotizam, nepravda, privilegija podobnim, a na sceni vladaju svi osim onih koji su stručni.

Pogledajte kako nam tužne vijesti šalju internet portali i naši mali ekrani, kada vidimo slike i videe u kojima naša draga omladina odlazi u bijeli svijet, tražeći nafaku na Zapadu. Njihovi djedovi i očevi su krvlju branili ovaj toprak, a oni biraju da ga napuste. Pitanje postavljam svima nama: “Da li nas je stid?”

Zaboravili smo ono za što smo se borili. Zaboravili smo naše nam drage šehide, koji su dali ono najvrjednije što se dati može, živote na putu Božijem, da bismo mi danas gradili našu domovinu, gradili u njoj budućnost, širili potomstvo, davali život našim njivama i pašnjacima, radili u njoj kao čestiti ljudi, a to je ono čemu nas uči naša vjera. Sada ponovo pitam i sebe, ali i vas: “Da li se stidimo ovoga, odlučnog napuštanja domovine, bez da pokušamo prvo promijeniti stanje u njoj  i kako ćemo stati pred našeg Gospodara? Kako ćemo zbog ovoga pogledati na onome svijetu naše šehide?”

Pogledajte samo kako nas Gospodar savjetuje, tražeći od nas da svačije pravo poštujemo, jer je to islam i ono što trebamo živjeti. Svakog čovjeka je Bog stvorio i dao mu prava, a naše glavno pravo je, draga braćo, da govorimo protiv nemorala i nepravde, jer našom šutnjom to i odobravamo, a time smo i saučesnici istog.

Kada činimo dobro, činimo ga zarad svih nas, zarad zajednice. Kada bližnjima udjeljujemo, neka to ne budu samo naši rođaci. Nek’ to budu svi, jer svi smo mi jedni drugima bližnji. Musliman je muslimanu brat! Neka se u našem dijeljenju nađu i pripadnici drugih religija, kako bi osjetili mir, slobodu i saosjećanje kojima naša vjera podučava. Vodeći se savjetom Uzišenog Gospodara od razvrata i zla koji nam se dešavaju trebamo odvraćati.

Na kraju, savjetujem prije svega sebe, ali i vas, drago braćo, da budemo ustrajni, popravimo prije svega sebe i svoje stanje pa onda stanje društva u kojem djelujemo, jer Gospodar to i traži od nas, da bi On milošću Svojom popravio ostale, sitne nedostatke. Naravno, onima koji gledaju svoje interese i koriste se nemoralnim sredstvima mita, korupcije, nepotizma i ostalim nemoralnim radnjama, time nanoseći bol i nepravdu nedužnima, poruka da Allah Uzvišeni neće zaboraviti suzu majke, jetima i onoga kome je učinjena nepravda, niti će opravdati i oprostiti činjenje zla, jer je Njegova pravda iznad svake druge pravde. Neka znaju da Uzvišeni Allah sve vidi, čuje i zna, i da nam je svima susret s Njim obećan i da se za taj susret moramo pripremiti.

Molim Allaha Uzvišenog da nas pomogne u promjeni našeg unutarnjeg i vanjskog stanja, ka boljem stanju! Amin!