Kako se pripremiti za Ramazan?

Piše: Melisa Muminović

Allah u Qur’ānu kaže:

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (2:183)

U predajama se kaže da su se ashabi, Allah s njima zadovoljan bio, pripremali šest mjeseci za ramazan, a pet mjeseci ga ispraćali. Nama je ostalo još samo malo do dolaska našeg nam najdražeg gosta, tako da se trebamo potruditi da ga u što ljepšem stanju dočekamo.

Najbitnija stvar, i ono što prvo moramo učiniti, jeste obnoviti, učvrstiti i očistiti naš nijjet. Prenosi se da je Poslanik s.a.w.s. rekao: „Djela se cijene prema namjerama i svakome pripada ono što je naumio.” Nemojmo dopustiti da zbog dunjaluka, pohvala ljudi, izgubimo nagradu za obavljeni propisani post. Ono što uvijek vežemo uz post jeste naš namaz, odraz naše pokornosti i poniznosti pred Stvoriteljem svega što postoji. Trudimo se da klanjamo namaze u njihovo vrijeme, da u tim trenucima dunjaluk iza sebe ostavimo, te se napomenimo prije svakog namaza pred kim stojimo kako bismo ga što pokornije i skrušenije obavljali. Allah u Qur’ānu kaže:

“U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.” (2:185)


Zbog toga kažemo kako je Ramazan mjesec Qur’āna, pa se trudimo da, prije nego nam nastupi ovaj odabrani mjesec, steknemo naviku redovnog učenja, čitanja Qur’āna, onoliko koliko smo u mogućnosti, kako bismo izgradili vezu sa Allahovom Knjigom i stekli Njegovo zadovoljstvo.

Slijedimo sunnet Poslanika Muhammada s.a.w.s. te postimo. Okružimo se dobrima, onim Allahovim robovima koji nas na Allaha podsjećaju kad s njima sjedimo. Udaljimo se od nepotrebnog govora, ogovaranja, i svega onoga sa čime Allah nije zadovoljan. Učimo zikr, sjećajmo se Allaha ujutro i navečer i poslije svakog namaza. Molim Allaha da dočekamo Ramazan i da ga provedemo u ibadetu i pokornosti onako kako je On s.w.t. zadovoljan, sljedeći sunnet Poslanika Muhammada s.a.w.s. i da budemo od onih koji će na Sudnjem danu ući kroz Rejjan, džennetska vrata na koja će samo ući postači.