Finale Svjetskog prvenstva u Kataru 2022 u društvu bivšeg Reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

Autor teksta: Lamija Spahić, član redakcije

Fotografije: Emill Kallaba

Kako su milioni ljudi širom svijeta sa nestrpljenjem čekali taj u kalendare odavno zabilježeni 18.12.2022., da bi gledali okršaje najpoznatijih svjetskih ekipa, tako smo i mi, na sebi svojstven način, iščekivali ovaj datum.

Zajedno sa našim kolegama, stanarima Studentskog centra IZ, Udruženje studenata našeg fakulteta, organizovalo je zajedničko druženje i gledanje utakmice. Ipak, kakvi bi mi tragaoci za znanjima bili, kad ne bismo poslušali neko predavanje.

Naš gost iznenađenja, koji nije krio radost zbog druženja sa nama, jer kako on kaže, voli pričati sa mladim insanima, bio je Mustafa ef. Cerić, bivši Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni. On nam je otkrio neke druge strane i anegdote koje nismo znali o zemlji o kojoj je ovih dana brujao cijeli svijet. Kazao je da su ove godine na površinu isplivale neke druge vrijednosti, koje do sada nismo imali priliku gledati na ovakvim događajima, a koje je Katar pokazao cijelom svijetu.

Nakon predavanja uslijedilo je ono što smo svi čekali, počela je završna utamkica ovog Svjetskog prvenstva. Svi su zauzeli najudobnije položaje i uz zakusku uživali u zasigurno najzanimljivijoj utakmici ovog mundijala.

Svjetsko prvenstvo, njegovi domaćini i islamska kultura koju su pokazali, ostat će upamćeno diljem svijeta, a mi smo sretni što smo imali priliku spojiti ugodno sa korisnim, pa i naučiti nešto prije nego se opustimo, a od našeg predavača imamo mnogo šta naučiti.

Nadamo se da će ovakvih druženja biti još mnogo, a Studentskom domu i studentima se zahvaljujemo na divnoj atmosferi i gostoprimstvu koje su nam pružili.