Obilježen Međunarodni dan arapskog jezika na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

Autor teksta: Ajla Turčinović, član redakcije

Fotografije: Emill Kallaba

Organizacija Ujedinjenih nacija je 2012. godine, 18. decembar proglasila Međunarodnim danom arapskog jezika. Današnji datum se poklapa i sa 18. decembrom 1973. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila arapski jezik kao šesti službeni jezik organizacije.

Arapski jezik je očuvao i proširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu. Arapski jezik je jezik Kur'ana i Sunneta,  jezik islama, te jedan od najbogatijih jezika na svijetu.  Sa preko četiri stotine  miliona govornika spada u jedan od najraširenijih jezika na svijetu. Čak i prije vremena islama ljudi su se natjecali u govorništvu i poeziji na arapskom jeziku. Do današnjeg dana stvaralaštva u različitim književnim i umjetničkim formama nije nedostajalo.

Od vremena dolaska islama na prostor Balkana, arapski jezik je uveden u odgojno-obrazovni sistem. Fakultet islamskih nauka nosi emanet arapskog jezika nastavivši time obrazovnu tradiciju Medresa i Šerijatsko-sudačke škole.

19. decembra 2022. godine, sa početkom u 15:00 sati, u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu održana je Manifestacija Dana arapskog jezika. Moderatori programa bili su studenti Amila Vesnić i hfz. Abdurrahman Hadžić. Ašere na početku programa je proučio hfz. Hamdo Solo, a  nakon toga gostima se obratila dr. Amira Trnka.

Čast nam je bila ugostiti i izaslanika reisul-uleme  i savjetnika za medije, dr. Mustafu Prljaču, te predstavnika ispred Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, gospodina Ekrema Tucakovića.

Program je bio propraćen i obraćanjem dekana, dr. Zuhdije Hasanovića. U svom obraćanju, dekan je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, te je između ostalog kazao:

„Hvala Allahu, dž. š., Bosna i Hercegovina je kroz povijest uvijek imala talentiranih ljudi, koji su svoju darovitost pokazivali na različitim poljima i prenosili najljepši glas u svojoj domovini, i propitivanje kakva je i kolika je ta Bosna, koja je iznjedrila tolike velikane. Bosna je imala vrhunske mufessire, muhaddise, šerijatske pravnike, izuzetne poznavaoce  akaida, tesavvufa, arapske stilistike i metrike i drugih islamskih nauka koje su svoja djela ispisivala na arapskom jeziku. „

Nakon dekanovog obraćanja, imali smo priliku rezimirati uspjehe naših studenata na polju arapskog jezika. U nastavku programa, studenti su predstavili  video o Vakufima Sarajeva, zatim kasidu o arapskom jeziku, ilahiju u izvedbi akademskog hora Fakulteta, te video na temu „Koliko naši sugrađani poznaju arapski jezik“.

U drugom dijelu programa, gosti su se mogli počastiti zakuskom, te zabaviti različitim igrama, crtanjem kane i pisanjem kaligrafije. Važno je napomenuti da je ovaj program uspješno realizovan zahvaljujući Udruženju studenata, na čelu sa predsjednicom Umihanom Šošić, zatim organizatorom programa Hilmijem Sherbijem, vrijednim studentima koji su svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom doprinijeli realizaciji ovog projekta, kao i Upravi Fakulteta islamskih nauka.

 Nadamo se da ćemo biti svjedoci aktivnostima koje će biti realizovane u narednom periodu, te da ćemo uz Allahovu pomoć uspješno  zapisati historiju perom vrijednog rada naših kolega studenata.