Izlet studenata Fakulteta islamskih nauka na Vlašić

Piše: Grupa učesnika

Proteklog vikenda, 14. i 15. januara 2023. godine, studenti IV godine Fakulteta islamskih nauka boravili su na Vlašiću u pratnji profesora dr. Orhana Bajraktarevića i asistentice Mirzete Brkić, MA.


Studenti su imali priliku obići i boraviti u Rodnoj kući Ive Andrića, gdje su od kustosa muzeja čuli bogatstvo informacija i podataka o životu i djelu književnika Andrića. Na brojna pitanja je odgovoreno, a posebno inspirativnim studenti su našli pismo iz 1920. godine Ivi Andriću od prijatelja Maksa Levenfelda, čija je tematika raspravljana u daljem putovanju.


Slobodno vrijeme studenti su proveli u šetnji, igrama na snijegu i istraživanju planinskog terena, dok su navečer upriličili ugodno zajedničko druženje.


Drugi dan boravka na Vlašiću, upoznavali su proplanke i staze srednjobosanske planine za koju su se uvjerili da uistinu ima dušu.


Po završetku putovanja studenti su, ponijevši novo iskustvo i lijepe uspomene, uputili zahvalu profesoru, asistentici, ali i vlasnicima pansiona “Pčelica” u kojem su boravili, a čije je gostoprimstvo bilo na visokom i zavidnom nivou.