Studijsko putovanje u Sloveniju

U periodu od 29. februara do 3. marta, studenti Fakulteta islamskih nauka posjetili su Hrvatsku i Sloveniju. Grupa od 50 studenata Fakulteta islamskih nauka imala je priliku boraviti u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani, te razmijeniti kvalitetna i dobra iskustva sa omladinom koja živi u Sloveniji ili boravi tamo tijekom studija.Prvog dana, tj. 1. marta, upriličeno je druženje između naših studenata i omladinaca iz Slovenije. Tom prilikom, hafiz Hamdo Solo je održao predavanje i govorio o nijjetu i njegovoj važnosti za čovjekov život, a Akademski hor je nakon predavanja prisutne počastio izvedbom nekoliko ilahija i kasida.

Zajedničko druženje je nastavljeno nakon završetka ovog kratkog programa. Drugog marta održan je predramazanski program u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana gdje je Akademski hor Fakulteta islamskih nauka imao priliku proučiti mevlud i izvesti prigodan program. Program je bio obogaćen i predavanjem prof. dr. Senad Ćemana, koji je prisutnima govorio o oprostu, te ih na taj način podsjetio da je Ramazan mjesec oprosta. Također, taj dan su studenti diovremena proveli na Bledskom jezeru.

Ovo putovanje bilo je izuzetno važno za nas studente, ali i za Upravni odbor Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka koji uspostavljaju značajne veze sa Bošnjacima u dijaspori. Važno je istaći da su troškove smještaja i ishrane studenata tokom boravka u Sloveniji snosili domaćini, te im se ovom prilikom zahvaljujemo. Vjerujemo da će ovakvih projekata biti još i da je ovo putovanje tek početak naše saradnje sa Mešihatom u Sloveniji. U povratku, studenti su posjetili i Islamski kulturni centar u Zagrebu, te se podsjetili koliko je značajno održavati veze sa mešihatima.