Susret studenata visokoškolskih ustanova Islamske zajednice u BiH

Petog i šestog jula u Sarajevu, priliku za zajedničko druženje i razmatranje novih ideja imali su studenti četiri fakulteta: Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Glavni povod ove aktivnosti bio je stvaranje korisnih veza među studentima spomenutih fakulteta, uz analiziranje aktuelnih izazova, a prioritetni cilj je reaktivacija Unije studenata islamskih fakulteta, u vezi čega će se u nastavku preduzeti konkretni koraci.

Svakako, Unija studenata islamskih fakulteta bila bi nezaobilazan faktor pri realizaciji budućih zajedničkih projekata. Pored toga, oživljen je prijedlog o mogućnosti razmjene studenata unutar navedenih fakulteta, u trajanju od jednog semestra ili kraće.

Cjelokupni program započet je u petak, petog jula, u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Tom prilikom, prisutnima se obratio prof. dr. Ahmet Alibašić, prodekan za nastavu Fakulteta. Skrenuo im je pozornost na značaj putovanja, uspostavljanja zrelih relacija s drugima i iniciranja važnih projekata.

Studenti su potom obavili razgovor s dr. Ekremom Tucakovićem u prostorijama Rijaseta Islamske zajednice. Nakon džuma-namaza, studenti su imali priliku posjetiti Gazi Husrev-begovu biblioteku. Predviđene aktivnosti za petak okončane su neformalnim druženjem na Trebeviću. Idućeg dana, u subotu, u fokusu je bila diskusija studenata o njihovim fakultetima, studiranju, očekivanjima i planovima za budućnost.

Vjerujemo da će se slične saradnje nastaviti, te da će neki od korisnih prijedloga biti sprovedeni u djelo.