Večer poezije: Hoće li poezija (pre)živjeti u Bosni i Hercegovini? (21.03.2019.)

Fotografija: Abid Mujkić


Povodom Svjetskog dana poezije, 21. marta, ujedno i 1. dana proljeća, na Fakultetu islamskih nauka održana je ‘Večer poezije’ sa centralnom temom: Hoće li poezija (pre)živjeti u Bosni i Hercegovini? Gosti večeri bili su Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH te Sead Husić, bosanskohercegovački pjesnik.

Profesor i pjesnik, Hadžem Hajdarević, uz jedan kratak presjek povijesti naše književnosti, podsjetio nas je da su istinski pjesnici i pisci oni koji osluškuju ritam svoga vremena, te da Bošnjaci imaju bogatu prošlost, bogatu književnost i bogat jezik u kojem je sve moguće. U toku govora spomenuli su postojanje one patetične poezije, koja veoma malo govori o bilo kakvoj stvarnosti, onoj u svijetu ili onoj u književnosti, te stvarno bogatstvo pjesnika koji pomažu čovjeku da uistinu živi i diše jednu nadu u bolje sutra, pjesnika koji bude čovjeka iz stanja uspavanosti i daju mu lijek za bolesti duše. Sead Husić je ocijenio kako ‘instagram poezija’ nije pojava koja konotira negativnost, smatrajući da “ako je pjesma dobra” nije nužno bitno da li je na papiru ili u online formi.

Poeziju Maka Dizdara, Abdulaha Sidrana, Muse Ć. Ćatića, Hadžema Hajdarevića, Seada Husića i Asmira Kujovića recitovali su studenti Fakulteta islamskih nauka: Riad Subašić, Lejla Karkelja, Elvedin Hodžić, Lejla Omerović i Ajla Džagadurov.

Večer je zadobila poseban sjaj sa sevdalinkama “Emina”, “Žute dunje” i “Evo ovu rumen ružu” u izvedbi Emina Grahića, Alije Hadžimuratija i gitariste Nedima Karčića.

Posebno se zahvaljujemo uvaženim gostima, Hasanu Hasiću, moderatoru Večeri; dekanu prof. dr. Zuhdiji Hasanoviću, prof. dr. Enesu Kariću i cijenjoj publici.