Posjeta studenata Fakulteta islamskih nauka sajmu knjiga ‘Interliber’ u Zagrebu (PHOTO)

Priredio: Muharem Salkica

Interliber, sajam knjiga u Zagrebu, svake godine privlači veliki broj posjetitelja. Ove godine privukao je i grupu studenata Fakulteta islamskih nauka, koji su uz podršku dekana organizirali putovanje na isti. Svojom veličinom sajam je izazvao oduševljenje kod studenata te su ga iskoristili da značajno obogate svoje kućne biblioteke. Nakon sajma studenti su krenuli put Islamskog centra u Zagrebu na džumu-namaz i ručak. Nakon džume-namaza upriličeno je prigodno predavanje o historiji Zagrebačke džamije, muslimana u gradu Zagrebu i Hrvatskoj, te trenutnom stanju muslimana u Hrvatskoj. Predavanje je održao Halid-ef. Dolić, svršenik Fakulteta islamskih nauka koji obavlja dužnost imama Zagrebačke džamije. Boravak u Zagrebu završen je odlaskom na Trg Bana Jelačića, odakle su studenti mogli posjetiti ostale znamenitosti glavnog grada Hrvatske.

Nakon posjete Zagrebu studenti su se zaputili ka Bihaću, gdje je bio obezbijeđen smještaj na Islamskom pedagoškom fakultetu. Naše studente srdačno su dočekali studenti iz Bihaća te bili na usluzi za vrijeme boravka.

Naredna destinacija bila je vezirski grad Travnik, u kojem su studenti imali priliku upoznati se sa najpoznatijom džamijom grada, Sulejmanijom (Šarenom) džamijom. Travnički ćevapi bili su neizostavan dio posjete, a nakon toga i kahva na Plavoj vodi. Nakon Travnika vratili smo se u naše Sarajevo.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su bili dio organizacije putovanja, a posebno: dekanu prof. dr. Zuhdiji Hasanoviću, asistentici Mirzeti Brkić, Halidu-ef. Doliću, te našim kolegicama i kolegama sa IPF-a u Bihaću, predvođenih predsjednicom ASIPF-a Amelom Balić.