Večer Kur'ana na Fakultetu islamskih nauka: ‘Bajrak islama nosimo, Tvoji smo , Tebi se vraćamo.’ (PHOTO)

Priredila: Mujesira Neimarlija

Fotografije: Abdulvehhab Begić, Almedin Karić

Dana 25. 11. 2019. godine, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu zasijao je svjetlom Božije riječi i bojama najdražeg nam bosanskog bajraka. Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, u znak sjećanja i obilježavanja mjeseca rođenja našeg Miljenika, Muhammeda, s.a.w.s., tradicionalno organizuje Večer Kur'ana.

Ove godine, poruke ajeta Kur'ana Časnog, do srca gostiju svojim milozvučnim glasovima prenijeli su: hfz. Adnan Maati, hfz. Fatima Bosnić, Ahmed Hašić, Ahmed Alili, Zejd Svraka, Ibrahim Bilčević, Ensar Latifović i Hilmi Sherbi.

Kako je rahmetli  prof. dr. hfz. Fadil Fazlić utemeljitelj ove naše manifestacije kao tradicionalne, ali i utemeljitelj Fondacije za hifz koja djeluje na našem fakultetu, na programu su promovirani i čuvari Knjige, koji su u prethodne dvije godine kroz sekciju hifza naučili Kur'an napamet. Oni su: Hfz. Emina Bećarević, hfz. Salih Đonlić, hfz. Sumeja Krkalić, hfz. Tarik Salihbašić, hfz. Fatima Bosnić, hfz. Musa Tulić i hfz. Enisa Bostandžija.

Voditeljica programa bila je Sumeja Ivazović, a predivnim performansom uz stihove Muse Ćazima Ćatića, „Gospode, evo, na sedždu ti padam“, počastio nas je Emin Grahić, a narator prijevoda kur'anskih ajeta bila je Fatima Ibrahimspahić.

Pored učača, program je obilježio i Akademski hor Fakulteta islamskih nauka, u sastavu: Ahmed Alili, Ahmed Hašić, Ibrahim Bilčević, Zejd Svraka, Riad Subašić, Ensar Latifović, hfz. Fatima Bosnić, Šejma Mehić, Mujesira Neimarlija, Azra Ljevaković, Amina Arnaut i Halima Kasumović, te Sadig Al-Hadi, svirajući tarabuk.

Na kraju programa, otkucajima srca i dušom svi prisutni izrekli su „Amin“ na „Dovu za domovinu“, koju je u riječi pretočio naš kolega Hasan Hasić, dajući obećanje da ćemo uvijek, ako Bog da, ponosno nositi bajrak naše vjere i domovine.

Naravno, gotovo ništa ne bi bilo upriličeno na ovakav način, da nije truda i zalaganja našeg STAFF-a koji se također pobrinuo da naši gosti ponesu kući tople selame, hedije i osmijeh.

Zahvaljujemo se svima koji su emocijama, lijepim raspoloženjem, dolaskom i učešćem upotpunili cjelokupan događaj, dekanu, prof. dr. Zuhdiji Hasanoviću na podršci, te Upravnom odboru USFIN-a, koji nas je počastio jednim ovakvim događajem.