Hutba: “Allah je muslimanima pravednost učinio obavezom”

Piše: Kenan Ćehić

Hvala Allahu, dž.š., koji je uspostavio jasnu razliku između istine i laži, pravde i nepravde, dobra i zla. Salavat donosimo na Muhameda, a.s, i molimo Stvoritelja da nam pomogne na putu istine, pravde i dobra.

Poštovani džemate, želja mi je današnjom hutbom u vremenu koje živimo, a u kojem je evidentna kriza morala, istaknuti jedan kur'anski ajet, odnosno Allahov imperativ, koji se odnosi na sve ljude bez obzira na vjersku, rasnu, ili stalešku pripadnost, bez obzira na godine, rod, spol i porijeklo. Taj imperativ je sadržan u veoma poznatom ajetu koji slušamo s naših mimbera na kraju svake hutbe u kojem nam Gospodar zapovijeda:

Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.

Poštovani džemate,

Pojam pravednost je višeznačan i možemo ga definisati nastojanjem za poštivanjem i obezbjeđivanjem pravde i prava svakome, jer pravda i pravednost nisu ekskluziva pojedinaca niti određenih skupina, već nešto što Gospodar zahtijeva za svakoga i prema svakome: roditelju i djetetu, prijatelju i neprijatelju, muslimanu i nemuslimanu, nadređenom i potčinjenom čak i prema onome ko je tebi nepravdu učinio. Jer, ako na nepravdu uzvratiš nepravdom, osim što si malo kasnije uzvratio po čemu se još razlikuješ od onog ko je tebi nepravdu učinio. Zulum si zalimu, brate, zulumom uzvratio i samim time samo s malim zakašnjenjem i sam zalimom postao.  A Gospodar tvoj i moj, brate, zahtijeva, odnosno naređuje, to jest farzom nam svima čini pravednost. U nastavku ajeta Allah nama, koji Kur'an slijedimo i sebe smatramo predanim Njemu, naređuje činjenje dobra prema svakome, bez izuzetka! I još zabranjuje, odnosno proglašava nam haramom sve što je odvratno i što se definiše  nasiljem. I to je potpuna pravednost. To je pravednost bez izuzetka..To je pravo (hakk) i to je pravda potpuna! To je mu'minski farz. Prema svakome, bez obzira na vjeru, naciju i rasu. To je pravda koja ne izuzima nikoga, a obuhvata svakoga. A pravednost je preduvjet pravdi. Poslanikov, a.s., ashab, Abdullah bin Mes'ud, r.a., je za ovaj ajet rekao: „To je najuniverzalniji ajet u Kur'anu, kada je u pitanju poticanje na dobro i odvraćanje od zla.“

 U 8. ajetu sure Maide, Uzvišeni kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ لِلّهِ شُهَدَاء بِالْقِسْطِ وَلاَ يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلاَّ تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!

Ovim ajetom Allah se obraća upravo nama, vjernicima i poziva nas na izvršavanje dužnosti prema Allahu, a odmah pored toga gotovo u istu ravan stavlja i pravedno svjedočenje te traži potpunu pravdu od onih koji se osjećaju vjernicima. Traži pravdu koja mora pobijediti čak i mržnju, odnosno uzdići se iznad nje, jer mržnja vodi nepravdi i vjernik je mora sputati kako bi sputao i nepravdu. Zapravo, Uzvišeni traži da mi koji  se identifikujemo kao muslimani budemo uzor i da svojim životima i praksom kazujemo i živimo islam i tako budemo istinski ambasadori časnog dina.

Za takav život i djelo Gospodar je obećao nagradu. Poslanik, a.s., je rekao: “Pravedni će biti kod Allaha na mimberima od svjetlosti. To su oni koji su bili pravedni u svojim presudama, odlukama prema svojim porodicama i u onome sto im je na upravu povjereno.” (hadis prenosi Muslim) Ovaj hadis nam zorno i nedvosmisleno kazuje kakav je status i kakva nagrada očekuje pravedne. Treba li veći podstrek? Treba li još nešto dodati?

Možda još Poslanikov hadis koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, a.s., rekao: ”Sat pravde vrjedniji je od 60 godina dobrovoljnog ibadeta, a sat nepravde je gori kod Allaha od 60 godina griješenja.” (El-Asbahani)

Zaključit ću kur'anskim ajetom:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاء لِلّهِ وَلَوْ عَلَى أَنفُسِكُمْ أَوِ الْوَالِدَيْنِ وَالأَقْرَبِينَ إِن يَكُنْ غَنِيًّا أَوْ فَقَيرًا فَاللّهُ أَوْلَى بِهِمَا فَلاَ تَتَّبِعُواْ الْهَوَى أَن تَعْدِلُواْ وَإِن تَلْوُواْ أَوْ تُعْرِضُواْ فَإِنَّ اللّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا

O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan, ta Allahovo je da se brine o njima! Zato ne slijedite strasti – kako ne biste bili nepravedni. A ako budete krivo svjedočili ili svjedočenje izbjegavali, – pa, Allah zaista zna ono što radite. (En Nisa 135)

Molim Allaha, Milostivog, Samilosnog da nas oplemeni i osnaži pravednošću i dobrotom prema svemu i svakome. Gospodaru, podari nam zdravlje,čuvaj nam din i domovinu i nas u dinu i domovini! Amin!