Predavanje prof. dr. Jonathan Brown-a na Fakultetu islamskih nauka

Piše: Melisa Muminović

Dana 16.12.2021. u 16:30h Prof. Dr. Jonathan Brown je u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka održao predavanje na temu „Pogrešno pozivanje na Muḥammeda s.a.w.s.“.

Profesor Jonathan Brown je direktor Alwaleed bin Talal centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje i profesor hadiskih nauka na Georgetown Univerzitetu u Washingtonu.

Primarni fokus predavanja Prof. Brown je bila specifična forma rasizma –anti-blackness, njeno prisustvo u Americi te optužbe da je Islam kao religija rasistički nastrojena prema tamnoputim ljudima. U svom predavanju istakao je apsurdnost jedne takve optužbe jer ona nema utemeljenje u Qur’ānu, niti u sunnetu Poslanika Muḥammeda s.a.w.s. Čak i danas, kazao je Brown, dovoljno je pogledati Afrički kontinent gdje se nalaze neke od najbrojnijih muslimanskih zajednica na svijetu, kako bi se shvatila apsurdnost etiketiranja Islama kao rasističke religije. Međutim, u slučaju da pogled na muslimane današnjice nije dovoljan, Brown je naveo primjer prve generacije muslimana kao dokaz protiv takvih optužbi. Naime, svima je poznato da je Bilāl ibn Rabāḥ bio crnac, međutim, ono što većina ne zna jeste da su ʿAmr ibn al-ʿĀṣ i Salman Al-Farisi također bili crnci. Razlika između ove trojice, a ujedno i razlog zbog kojeg je samo jedan bio prihvaćen i cijenjen od strane Arapa u to vrijeme, nije bila boja kože nego pripadnost jednom od plemena, u ovom slučaju pripadnost ʿAmr ibn al-ʿĀṣ-a plemenu Kurejš. To nam pokazuje, argumentira dalje Brown, da čak ni nemuslimani Arapi nisu obraćali pažnju na boju kože.

Kao jedan od bitnih primjera, Brown je naveo da je Poslanik s.a.w.s. ashabu koji je rasistički komentarisao nekog čovjeka rekao kako je u njemu ostalo još džāhilījeta, tj. neznanja, jer u to vrijeme nije postojao termin u arapskom jeziku ekvivalentan terminu rasizam. Brown zaključuje da se rasizam, kao i svako izdizanje iznad drugih i smatranje boljim od drugih, u Islamu smatra ignorancijom i neprosviješćenošću, te da su to sve vrste džāhilījeta kao izuzetno siromašnog stanja svijesti.

Na kraju, poruka koju je Prof. Brown ostavio jeste da sa razumijevanjem prema ljudima moramo postupati, ali da se trebamo oštro postaviti protiv svakog vida rasizma, kako u porodici, tako i u bližoj okolini.