Riječ urednika: Mlađak kao uvid u misaoni svijet studenata i dugogodišnji emanet

Prije dva mjeseca, Mlađak je obilježio četiri godine svog “elektronskog postojanja” i četiri godine direktne dostupnosti svima onima koje zanima i koji direktno mogu saznati ono što studenti Fakulteta islamskih nauka imaju za reći.

Vođeni prvim postulatom vjere koji naglašava znanje kao jednu od najvećih misija i sredstava za pojačavanje vrijednosti čovjeka, studenti Fakulteta islamskih nauka, ne samo da slijede tu misiju kroz akademsko obrazovanje, nego tu misiju ispunjavaju iznoseći svoja mišljenja, ideje, osvrte, stavove i zaključke o različitim temama, a koji su, sve skupa, utemeljeni na onom dodatnom znanju i ljubavi prema tom znanju. Zapravo, onom znanju koje se manifestuje kroz pisanu riječ i tekstove koji godinama ukrašavaju Mlađak i ono što Mlađak jeste.

Ideja o Mlađaku podrazumijeva slobodu izražavanja i komunikaciju studenata Fakulteta islamskih nauka, tj. njihovog svijeta sa svijetom koji interesira što ti i takvi studenti žele kazati i šta je ono što zaokuplja misao studenta koji želi da prenese istu u pisanu formu koja ostaje kao trag onog početka razvijanja intelektualne i naučne sfere i misli jednog studenta, a koja traje dok traje njegovo djelovanje u društvu, a i poslije.

Ovu elektronsku platformu, list i misaoni svijet studenata – na svojim riječima i djelovanju su iznijele brojne generacije studenata ovog fakulteta koji su nastavili, i kasnije, širiti svoju misiju pokušaja uticaja na društvo i promjena u društvu. Vjerujemo da su te osobe, danas, ugledni članovi našeg društva koji nastoje da kroz svoju afirmaciju čine ovaj svijet ljepšim i boljim mjestom. Stoga, svim prethodnicima urednicima ovog portala i lista, bivšim članovima redakcije, onima koji su Mlađak obogaćivali svojom tekstovima – veliko hvala.

Mlađak. i nakon njih, ostaje zadatak i emanet nama i svim trenutnim i budućim generacijama studenata Fakulteta islamskih nauka. Emanet koji traje dugo godina i čije je breme, iz godine u godinu, sve plemenitije i vrijednije.

Nastojmo da svojim angažmanom očuvamo taj emanet kao što su ga očuvale prethodne generacije. Ovo je i poziv svim studentima koji, recimo, imaju skrivenu želju za pisanjem – da tu želju ožive djelovanjem kroz pisanje tekstova za naš Mlađak.

Duboko vjerujemo u ideju Mlađaka i nastavljamo da kročimo naprijed sa tom idejom, čineći naš Mlađak sve bogatijim i raznovrsnijim.

Asim Zukić, glavni i odgovorni urednik Mlađaka