Fizička aktivnost iz perspektive Islama

Autor teksta: Šejla Nezirević, urednica

Fotografija: Alexandra Tran@Unsplash

U islamskoj literaturi poznato je da je Poslanik, a.s., posebno isticao važnost bavljenja fizičkom aktivnošću.

Od Omera, r.a, prenosi se da je rekao: “Podučavajte vašu djecu plivanju, streljaštvu i vježbajte ih jahanju konja.”.

Možemo zaključiti da su ashabi kao i sam Poslanik, a.s., bili u izrazito dobroj formi kako bi izdržali sve napore koje su iziskivale bitke i uopšteno takav način života.

Analogno tome, izvodi se teza da li je jedan od imperativa sunneta održavati svoje tijelo,jer kako se navodi, i ono ima svoja prava?

Kroz nekoliko etapa možemo raščlaniti sulkus svega. Dakle, medicinski aspekt bavljanja aktivnošću je neminovno pozitivan. Zbog raznih metaboličkih procesa koji se odvijaju unutar našeg organizma tijelo je sklono nizu promjena, počevši od rasta i razvoja ali i vanjskih faktora. Ono što je potpuno fiziološki jeste da aktivnost tijela će imati pozitivan učinak na sve druge aspekte koji se manifestiraju duboko i podsvjesno unutar nas samih, pored jasno vidljivih oblika rezultata.

Mnoge bolesti savremenog doba proizašle su iz vrlo razumski jednostavnog razloga, a to je: jedna sveobuhvatna učmalost i tromost.

Principom sljeđenja mase, povedeni plasiranom neizbalansiranom ishranom, veliki broj, nažalost, mlade populacije dovelo se u stanje pretilosti. Iako poveznica između ishrane i aktivnosti možda nekada nije sasvim iskristalisana, ona je svakako jedna od vodećih.

Da bismo postigli balans i umjerenost u svemu, granice moraju jasno da postoje na trasi pravoga puta, kojem uglavnom svi težimo.

Naizgled malim pomacima možemo postići višestruko poboljšanje i onog najosjetljivijeg segmenta naših bića, a to je naše mentalno zdravlje.

Pored pretilosti, anksioznosti, nesigurnosti(usko povezane sa nametnutim aršinima tzv. idealnog), poremećaji u radu štitne žlijezde, poremećaji u regulaciji glukoze, nastanak dijabetesa, sve su to u suštini odraz psihološkog stanja osobe.

Kako prevazići? Kako ustrajati? Kako poboljšati?

Mi kao sljedbenici sunneta imamo mnoge olakšice u prevenciji svih navedenih poteškoća s kojima se veliki broj populacije susreće.
Ali, iako nam je dato mnogo,još mnogo više je ostavljeno nama da li ćemo odlučiti čuvati amanet koji nam je dat. Na koji način crpimo iz dana u dan resurse našeg bivstvovanja odrediće i to kakvi ćemo kao pojedinac uticati na razvoj većih grupa.

Stoga, počnimo danas, ne od ponedjeljka, počnimo od nas, ne od upiranja prstom u druge, jer mi smo ti, oni sretni insani koji imaju uputu i birajmo postupati shodno tome, rezultati će nas potom sami voditi.

I za kraj, u zdravom tijelu zdrav duh!