Studenti Fakulteta islamskih nauka proučili hatmu pred duše poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji

Dana 13.02.2023., u mesdžidu našeg Fakulteta, profesori i studenti predali su hatme pred duše poginulih u razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji.

U nastavku vam donosimo dovu za cijeli Ummet, iz pera naše Amine Bećar.

Svjedočim da nema drugog Boga osim Allaha i neka je salavat i selam na Njegovog miljenika Muhammeda.
Gospodaru svega stvorenoga,
uzmi nas u okrilje Svoje milosti, oprosta i zaštite.

Smiluj se roditeljima našim, bližnjima našim i cijelom ummetu Muhammedovom. Neka Milosti Tvoje ne ostanu lišeni oni čije su duše napustile dunjaluk. Podari visoku deredžu našim šehidima i sastavi nas u Džennetu. Neka mine čežnja konačnim susretom.

O Ti, Pravedni,
pomozi muslimanima koji su pod opresijom diljem svijeta, olakšaj i popravi stanje unesrećenog naroda zemalja koje je pogodio snažan zemljotres. Sačuvaj one koji su preživjeli, napoji ih i nahrani iz Svojih riznica i smiluj im se.
Neka ovo bude lekcija ummetu. Molimo te za dobro na oba svijeta.

O Ti,
Koji obilno nafaku daješ, i Koji daruješ života koliko je dobro za nas i smrt kada bude dobra po nas. Otkloni strah, siromaštvo, teškoće, nemir i tugu. Usadi u srca sabur, hrabrost, odlučnost i snagu.

Plemeniti Gospodaru,
usmjeri naše misli ka dobru, naš jezik ka istini, a naše korake na Pravi put. Nagradi trudbenike, volontere, pomagače, tragače i spasioce obilato. Ne dozvoli da skrenemo sa Pravog puta i da nas obmanu prolazne stvari.

Ovaj svijet je zaista samo varljivo naslađivanje.
Milostivi Stvoritelju,
Milošću Svojom činiš da teret na plećima ummeta ne bude nepodnošljiv. Ti si od milostivih najmilostiviji.
Molimo Te Tvojim najljepšim imenima i
utječemo Ti se od teške kušnje.

Plemeniti Gospodaru,
podari nam da iza sebe ostavimo trag i generacije koje će nas pamtiti i po uzoru na nas činiti dobro.
Hvala Ti na neizmjernim blagodatima i podari nam da ih budemo svjesni i da se još više zahvaljujemo. Hvala ti što si u naša srca usadio djelić milosti, pa naš narod ovako srčano pomaže narod Sirije i Turske. Učini da sva prikupljena sredstva bez problema stignu na željenu adresu.

O Ti, Koji molbe primaš,
čovjek je doista stvoren malodušan.
Pređi preko hrđavih postupaka naših, malodušnosti naše, nesvjestnosti i zaboravnosti.

O Ti koji popravljaš stanja, popravi naše stanje na najbolje. O Ti koji preokrećeš srca, učvrsti naše u svojoj vjeri. Ne daj da se okrenemo od Tvoje riječi i pomozi nam da uvijek idemo stopama dobra. Da udjeljujemo i pri tome budemo svjesni da je samo ono što damo drugima, zapravo naše.

O Ti, koji se stidiš svojih robova kada Ti ispruže ruke da ih vratiš praznim, ukabuli naše dove. Olakšaj narodu Turske i Sirije i drugih pogođenih, zaraćenih područja.

Ti si Onaj koji kaže: “Budi!” i ono bude, podari da živimo šehadet.

Uzvišeni Gospodaru,
mi smo praške, Ti si naš Gospodar.
Tvoja pomoć je dovoljna i u Tebe se uzdamo.