Studijsko putovanje u Beč

Piše: Ajla Turčinović, član redakcije

Putovanja su najbolji način da očvrsnu prijateljski odnosi, da se kreiraju lijepe priče i u škrinji uspomena poslože oni najljepši proživljeni trenuci. Svoje najljepše momente sreće studenti Fakulteta islamskih nauka su u samo nekoliko dana proveli na studijskom putovanju u Beč.


U periodu od 2. marta do 5. marta 2023. godine, grupa studenata i studentica Fakulteta islamskih nauka Univerziteta Sarajevo boravila je u Beču. Kako svako hairli putovanje počinje Božijom Riječju, naše je uljepšao hafiz Abdurrahman Hadžić, student treće godine Fakulteta islamskih nauka, interpretirajući odlomak iz Časnog Kur'ana, te čineći hajr dovu za hairli i sigurno putovanje. Grupa studenata je dočekana na najljepši način od strane članova i koordinatora Mreže mladih u Beču, te vrijednih džematlija džemata Bosna. Tu je omladina upoznala naše studente sa džematom, te su studenti imali priliku da klanjaju džuma- namaz.


U večernjim satima, iza jacije namaza upriličen je kviz znanja, gdje su se takmičili naši studenti i studentice, te domaćini. Kviz se sastojao iz različitih oblasti, no svi učesnici su pokazali da raspolažu znanjem, što i jeste imperativ naše Knjige. Akademski hor FIN-a je svojim milozvučnim glasovima i izvedbama još više podigao atmosferu. Nakon kviza upriličeno je omladinsko druženje u prostorijama džemata.


Naredni dan su studenti imali priliku da obiđu najzanimljivija mjesta Beča, a u tome su im pomogli članovi Mreže mladih. Odveli su ih u posjetu Univerzitetu Beč, te su se studenti nakon kraćeg obilaska prostorija upoznali sa historijom pomenutog Univerziteta, družili sa kolegama i kolegicama sa različitih programa, te razmijenili iskustva. Također su razgovarali o mogućnostima nastavka školovanja u Austriji, kao i prilikama koje ova visokoškolska ustanova nudi omladini.


Kako nam prethodi Dan nezavisnosti najdraže nam domovine, naši studenti su zajedno sa omladinom Beča bili u prilici da prisustvuju panel diskusiji u Islamskom Centru Ebu Hanife. Naše vrijedne panelistice, predsjednica Udruženja studenata- Umihana Šošić, te urednica web portala Mlađak- Šejla Nezirević, su svojim izlaganjima pokazale kako one pripadaju omladini koja je spremna čuvati i voljeti svoju domovinu. Diskusiji su se pidružili i članovi Mreže mladih. Akademski hor FIN-a je interpretacijama domoljubnih ilahija i kasida uljepšao večer. Nakon diksusije, upriličeno je druženje sa omladinom.


Firma Vildan Tours d.o.o. je podržala pustovanje studenata i studentica u Beč. Vrhunska usluga, kao i prijatni i susretljivi vozači su uvažavali sve potrebe putnika, a i bezbjedno su ih doveli do njihovih odredišta.