STUDENTI FIN-a NA OBILJEŽAVANJU 575. GODIŠNJICE TURHAN EMIN-BEGOVE DŽAMIJE U USTIKOLINI

Piše: Sejman Rekić, član redakcije

U subotu, 27.5.2023. godine, grupa studenata Fakulteta islamskih nauka boravila je u posjeti Muftijstvu goraždanskom, povod je bio obilježavanje 575. godišnjice Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini koja slovi za najstariju/prvu džamiju u Bosni i Hercegovini.

U toku posjete nismo posjetili samo Turhan Emin-begovu džamiju, nego smo, kroz aktivan program putovanja, obišli razne lokacije i naučili nešto novo o ovom kraju.

Prva lokacija prilikom posjeta bila je Grebak, historijski važan plato koji je imao veliku ulogu u svim ratnim dešavanjima na ovom području, a posebno u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Prigodan historijski čas održao je Ferid Beganović, svjedok i učesnik raznih akcija na ovom terenu. Grebak je prostor kojim je nekada prošla vojska sultana Mehmeda Fatiha, njime je prolazila i vojska u prvom, potom i u drugom svjetskom ratu.
Ono po čemu mi možemo pamtiti Grebak, kroz predavanje gospodina Ferida, jeste njegov značaj u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.
Kolone izbjeglica, izmoreni vojnici Armije i slični prizori, kroz priču ovog kazivača su nam davali sliku i jednu poruku – Grebak je mjesto naše pobjede, baš zbog toga što se na njemu pokazala snaga zajedništva, pa su vojnici preveli više hiljada izbjeglica na sigurno, sve to zajedničkim radom.

Nakon toga upriličen je posjet džamiji Hadži Muje Durakovića u Fočanskoj Jabuci, kratak predah, podne-namaz i ručak u hanu ove džamije je bio prilika da se pobliže upoznamo sa aktivnostima na području Medžlisa islamske zajednice Ustikolina, na čijem je čelu glavni imam Edib-ef. Efendić.

Poslije ručka upriličene su posjete mezarju na Presjeci, a nakon toga porodičnom mezarju Čengića na Odžaku kod Ustikoline.
Historijski čas o ovim mezarjima je održao Sead Čengić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Ustikolina.

Mezarje na Presjeci je najstarije mezarje u Bosni i Hercegovini, dok je porodično mezarje Čengića među najstarijim. Prilikom ove posjete mogli smo se upoznati sa oblikom i stilom nadgrobnih spomenika muslimana u Bosni i Hercegovini kroz historiju, budući da ova mezarja, a posebno porodično mezarje Čengića, obiluju primjerima nišana od 14. vijeka pa do danas.

Fascinantno saznanje je bilo to da je Presjeka jedno od najstarijih naselja, a načini sahranjivanja prvih muslimana, poput Turhan Emin-bega ostavlja bez daha. Mezarovi su pripremani, zidani i pažljivo sastavljani, do dana današnjeg svjedoče o posebnosti života njihovih stanovnika.
Bila je ovo prilika da kroz njih upoznamo i sebe, da shvatimo njihov život, jer svaki nišan imasvoju priču. Posebno je fascinirao šehidski nišan sa motivima polumjeseca, sablje i desne ruke, oblikom podsjeća na današnje bijele nišane naših šehida.

Posjeta Ustikolini ne bi bila potpuna bez posjete Foči, tako smo posjetili Aladžu džamiju i Carevu džamiju u Foči, dočekao nas je glavni imam MIZ Foča, Miralem-ef. Hodžić i održao prigodno predavanje o samoj Aladži džamiji ali i prilikama u Foči. Aladža džamija, na mjestu gdje je njen vakif Hasan Nazir sreo svoju majku, u blizini ušća Ćehotine i Drine, okrijepila nas je svojom ljepotom, a dušu nam napunila smirajem. U tom ambijentu kompleksa Aladže smo večerali i krenuli put Ustikoline, pripremajući se za centralnu tačku svog programa – Turhan Emin-begovu džamiju.

Turhan Emin-begova džamija slovi za najstariju džamiju u Bosni i Hercegovini, također je jedna od najvećih, što upućuje na prisustvo velike muslimanske zajednice i prije dolaska Osmanskog carstva. Preživjela je mnoge opasnosti, ali ne i agresiju na Bosnu i Hercegovinu, kada je srušena.
Današnja džamija je sagrađena na izvornim temeljima i odraz je kontinuiteta islama.
Kad čovjek pogleda ovu džamiju ima osjećaj kao da mu ona govori sljedeće: “Mi ovdje nismo došli sa strane, ovo je naša zemlja, tu nismo stranci, tu smo bilii tu ćemo ostati!”.

Prigodan program između akšamskog i jacijskog namaza izveli su članovi Akademskog hora našeg fakulteta, a prisutnima su se obratili Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski i Edib-ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina.
Bilo je ovo svečan trenutak za džematlije ove džamije, ali i cijelog muftijstva goraždanskog.

U svom predavanju, Remzija-ef. Pitić je naglasio historijski kontinuitet islama na ovom području, osvrnuo se na znamenite Bošnjake koji su doprinosili raznim carstvima, a iz tog su kraja.
Posebna je stvar to što je islam u Bosnu, preko Ustikoline i njenih stanovnika, došao prije samog dolaska sultana Mehmeda Fatiha i Osmanskog carstva, čemu svjedoče brojni dokumenti, Turhan Emin-begova džamija i mezarja kojima je upriličen posjet.

Centralna poruka ove svečanosti bi bila da trebamo biti svjesni sebe, svoje bogate historije i identiteta, nikako ne biti pognute glave nego čvrstog stava, kako bismo doprinijeli društvu i domovini.

Akademski hor našeg Fakulteta
Program u Turhan Emin-begovoj džamiji
Ikindija u prelijepoj Aladži
Historijski čas u Aladža džamiji
Posjeta Carevoj džamiji u Foči
Posjeta mezarja na Presjeci
Posjeta mezarja na Presjeci
Posjeta mezarja na Odžaku
Podne-namaz u džamiji Hadži Muje Durakovića u Fočanskoj Jabuci
Posjeta Grebku