Iskoristiti ramazan na pravi način

Piše: Zulejha Omerbašić

Veli se da mi, kao vjernici, mnogo poželimo ramazan, ali i da on nas poželi još više jer nam svake godine dođe deset dana ranije. Pristiže nam još jedanput i pruža nam novu dragocjenu šansu. Budući da smo u toku godine okupirani ovim svijetom i privređivanjem na njemu, često se uzdamo u ramazan kao mjesec kad ćemo imati vremena za posvećenost ibadetu i duhovnom razvoju. Da bismo ostvarili željeni napredak u ramazanu potrebno je posjedovati čvrstu odluku, ali i napraviti dobar plan koga ćemo se pridržavati.

Ako pretpostavimo da je za svaki uspjeh ili djelo koje daje vrijedne rezultate ključno dobro organizirati vrijeme, zatim iskrenost i svjesnost o onome što činimo, onda je potrebno da i ramazanske aktivnosti kvalitetno isplaniramo, naročito ukoliko želimo da one rezultiraju Allahovom obećanom nagradom.

Jedna poslovica kaže: “Vrijeme je poput sablje – ako ga ne iskoristiš, ono će tebe sasjeći.” U Kur'anu je vrijeme nazvano onim što crpi (ili cijedi) čovjeka. Kao muslimani dužni smo biti svjesni blagodati i odgovornosti prema vremenu; čak i najvažnija komponenta života muslimana ovisi o vremenu, a to je namaz. I sami život nije ništa drugo nego vrijeme koje je dato čovjeku da ga popuni čime hoće. To mu donosi nebrojene mogućnosti, ali i golemu odgovornost. Ako na ovaj način doživljavamo i mjesec ramazan, bit će nam lakše da se organiziramo i kvalitetno iskoristimo ovu nesvakidašnju priliku.

Druga bitna činjenica o kojoj moramo voditi računa u svim svojim djelima jeste iskrenost. Nema sumnje da Allah olakšava Svojim iskrenim robovima ostvarivanje ciljeva koje žele postići zarad Njegovog zadovoljstva, a ne zarad divljenja drugih. Post je ibadet koji je specifičan i po tome što mu je uglavnom teško svjedočiti, što nije slučaj s mnogim drugim djelima. Stoga postom Allahu niko nije činio širk, to jeste, niko nije mogao postiti radi dopadljivosti ljudima, jer se post ne manifestira fizički kao što je to slučaj s namazom, recimo.

Da bismo imali motivaciju za ostvarivanje svojih planova i napretka tokom ramazana, trebamo biti svjesni njegove vrijednosti, to jeste, odabranosti njegova vremena i vrijednosti nagrade kojom Allah nagrađuje postače, te da se svako djelo učinjeno u ramazanu mnogostruko nagrađuje. Također, lakše je ostati dosljedan kad se ima jasan cilj kome se stremi. Nakon što odredimo koliko Kur'ana želimo proučiti, primjera radi, lakše je to ostvariti kada imamo precizirano ono ka čemu idemo i kada smo svjesni veličine nagrade za svaki izgovoreni harf.

Prije nastupanja prvog dana posta, savjetujmo sami sebe da ne dopustimo da ramazan ne ostavi na nas dugotrajan utjecaj. Na kraju ovog odabranog mjeseca često možemo čuti rečenicu: “Da barem ramazan traje cijelu godinu!” Stoga, neka naš duhovni ramazan potraje i nakon okončanja kalendarskog ramazana.