Jubilej povodom 40 godina uspješnog akademskog rada tri profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu – akademik prof. dr. Rešid Hafizović, akademik prof. dr. Enes Karić i prof. dr. Adnan Silajdžić

Piše: Asim Zukić

Dana 16.02.2022. godine, u sali Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, upriličena je prigodna svečanost povodom obilježavanja 40 godina uspješnog akademskog rada na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu akademika prof. dr. Rešida Hafizovića, akademika prof. dr. Enesa Karića te prof. dr. Adnana Silajdžića.


Svečanosti su, između ostalog, prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad ef. Grabus, zamjenik reisu-l-uleme i fetva-i-emin Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović, profesori Fakulteta islamskih nauka, članovi kolektiva Fakulteta islamskih nauka te mnogi drugi.


Prisutnima su se obratili prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Nedžad Grabus, te prof. dr. Hilmo Neimarlija. Pored njih, prisutnima se obratio i uvaženi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović. Također, u ime pomenutih profesora, čiji je jubilej rada obilježen, obratio se akademik prof. dr. Rešid Hafizović.

Važno je napomenuti da su prof. dr. Hafizović, prof. dr. Karić te prof. dr. Silajdžić članovi kolektiva Fakulteta islamskih nauka, odnosno nekadašnjeg Islamskog teološkog fakulteta, od samog njegovog osnivanja. Oni su bili jedni od prvih studenata ovog fakulteta te su, od studentskog doba sve do danas, iza sebe ostavili mnoga ostvarenja u naučno-istraživačkom radu. Trag koji su ostavili i koji ostavljaju na sve studente, na kolege, na ljude sa kojima su imali susrete tokom svoje bogate biografije i naučne karijere – neizmjeran je i dragocjen. Znanje i poruke koje su nesebično dijelili, ostavit će i ostavili su traga na sve one kojima su predavali.

U ime kolektiva Fakulteta islamskih nauka i studenata Fakulteta islamskih nauka – neizmjerno hvala i puno zdravlja i sreće u nastavku Vašeg djelovanja, za koje smo uvjereni da ne prestaje i da se nastavlja.